ponedeljek, 27. oktober 2014

Rimski beton - eksperimentiranje pri kemiji v 8.razredu


RIMSKI BETON IN APNENA MALTA

Učenci 8. razredov so pri učni uri kemije spoznavali razlike in podobnosti med betonom in malto. Na na učno uro so se morali vnaprej pripraviti. Za domačo nalogo so s pomočjo svetovnega spleta preučili, kako izjemni gradbeniki so bili Rimljani in kako so pripravljali beton. 
Prvi gradbeni material, ki je imel podobne lastnosti kot današnji beton, so iznašli Rimljani. Rimski beton je bil izdelan iz vode, peska, apna, pucolana (vulkanski pesek, ki se imenuje po vasi na pobočju Vezuva) in zdrobljene opeke. Rimska tehnologija izdelave in uporabe betona se nadaljuje šele leta 1414, ko so v švicarskem samostanu našli opis rimskega betona in ga začeli izboljševati ter razvijati.
Apneno malto pa so poznali in uporabljali ljudje že pred Rimljani in jo pripravimo iz apna (apno pridobivamo iz apnenca, ki najprej drobijo in meljejo, nato pa žgejo v pečeh), vode in peska. Da pa je malta dovolj trdna, je pomebno pravilno razmerje med navedenimi sestavinami.

Preden so učenci pričeli z eksperimentalnim delom smo si skupaj ogledali videoposnetek, ki je prosto dostopen na spletni strani RTV, kjer so firbcologi raziskovali zgradbo betona vir: http://www.rtvslo.si/firbcologi/novica/130  Ko smo se z učenci pogovorili o zgradbi malte in betona, so se učenci pripravili za eksperimentalno delo, ki so ga izvajali v manjših skupinah. Ker je apno dražljivo, so bili pri delu ustrezno zaščiteni z rokavicami. Morali so biti pozorni na razmerje med apnom, peskom in vodo. Eno kroglico malte so pustili na urnem steklu na zraku, drugo pa so dali v čašo in jo pokrili. Naslednjo uro so učenci primerali krogici med seboj in ugotavljali trdnost. 






UGOTOVITVE: Kroglica malte, ki je bila na zraku in nepokrita, se je strdila. Kroglica, ki je bila v čaši in pokrita, pa ni bila popolnoma strjena. Da se malta strdi, je pomebna pristonost ogljikovega dioksida. Med apnom in ogljikovim dioksidom ob prisotnosti vode in peska poteče kemijska reakcija in novo nastala snov je apnenec. To je tudi vzrok za trdnost malte in betona. Nekateri učenci pa so dodali malti preveč vode in ugotovili, da je njihova kroglica krhka. Pomebno je tudi pravilno razmerje med navedenimi snovmi.
kroglici ena na zraku in druga v pokriti čaši

kroglici po enem dnevu

prizkušanje trdnosti kroglic
učiteljica: mag. Nataša Pozderec Intihar


Ni komentarjev:

Objavite komentar